Pierożki z papieru ryżowego

Gołąbki, jak u babci, ale w azjatyckim wydaniu? Proszę bardzo!


poziom trudności: łatwy

ilość porcji: dla dwóch osób (8 kawałków)

czas przygotowania: 30 min


Składniki:

  • 8 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 180g tofu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 opakowania szczypiorku
  • papier ryżowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

1. Na patelni polanej olejem smażymy pokrojone w plasterki pieczarki, posiekany czosnek, poszatkowaną kapustę oraz startą marchewkę.
2. Następnie dodajemy starty imbir oraz pokruszone tofu.
3. Smażymy przez kilka minut.
4. Odstawiamy i studzimy.
5. Przygotowujemy szeroki talerz lub miskę z zimną wodą.
6. Maczamy w niej arkusz papieru ryżowego, kładziemy na desce, nakładamy 3-4 łyżki nadzienia i składamy w trójkąty.
7. Moczymy kolejny arkusz i zawijamy tego samego pieroga ponownie, w drugą warstwę papieru.
8. Na patelni  rozgrzewamy trochę oleju i smażymy pierożki na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące.
9. Podajemy na ciepło z wybranym sosem.

Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design