New Food Forum okiem Agnieszki Tokarz

12 czerwca w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie odbyła się 5 edycja wydarzenia New Food Forum organizowana przez ProVeg Polska.

Jak zwykle nie zabrakło merytorycznych wystąpień, a tegoroczna edycja skupiała się głównie na wyzwaniach branży roślinnej, alternatywnych źródłach białka, potrzebie transformacji i regulacji systemu spożywczego, jak i oczekiwaniach oraz potrzebach konsumentów w tym zakresie.

Jednym z najważniejszych punktów programu była premiera pierwszego w Polsce mięsa hodowanego komórkowo od Lab Farm, która przyciągnęła uwagę zarówno ekspertów, jak i entuzjastów nowoczesnej gastronomii. Po prostu wielkie wow i brawa!

Mięso hodowane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych, bez potrzeby hodowli i uboju zwierząt redukuje nie tylko wpływ produkcji mięsa na środowisko, ale również eliminuje wiele problemów związanych z dobrostanem zwierząt. Eksperci wskazali na potrzebę dalszych badań, inwestycji oraz adaptacji regulacji prawnych, aby umożliwić masową produkcję i dostępność tego rodzaju mięsa dla konsumentów.

Kilka faktów z konferencji

  • Argumenty za rezygnacją z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych w odniesieniu do ekologii (środowiska) i etyki (dobrostanu zwierząt) są cały czas mało przekonywujące dla polskich konsumentów.
  • Najczęstszy powód sięgania po zamienniki mięsa i nabiału to ciekawość. Nie buduje ona jednak lojalności!
  • Polskich konsumentów łatwiej przekonać do niejedzenia mięsa niż nabiału (w odczuciu klienta panuje raczej pozytywne przekonanie co do spożycia nabiału i brak jest konkretnego reason why należałoby nabiał ograniczać).
  • Szansą w tym kontekście jest przekonanie polskiego konsumenta do zmiany swoich zwyczajów nie rezygnując całkowicie z tego co lubi a stopniowe ograniczenie produktów odzwierzęcych- na popularności zyskuje zatem dieta fleksitariańska i reduktarianizm.

I jeszcze kilka ciekawych statystyk – w Polsce jedynie 4% konsumentów deklaruje, że nie je mięsa, 40% stara się mięso ograniczać, a jako główny motyw ograniczenia spożycia mięsa wskazuje że jest ono po prostu za bardzo przetworzone. Co ciekawe w Niemczech aż 53% konsumentów stara się mięso ograniczać i aż 55% jako powód wskazuje troskę o zwierzęta – pokazuje to wyraźnie różnice w postrzeganiu diety roślinnej a jednocześnie podkreśla jak wiele w tym zakresie jest jeszcze do zrobienia w Polsce.

New Food Forum to nie tylko wydarzenie, które dostarcza wiedzy i inspiracji, jest to również przestrzeń do dyskusji na temat wyzwań i możliwości związanych z nowymi technologiami w przemyśle spożywczym jak również szansa na poznanie wspaniałych ekspertów i producentów żywności roślinnej.

Agnieszka Tokarz

Dyplomowany magister dietetyki. Lubi określać się mianem „dietetyka kulinarnego”, ponieważ jedzenie to jej wielka pasja i ma na tym punkcie prawdziwego bzika. Obecnie pracuje w cateringu Nice To Fit You, z którym jest związana od pięciu lat. Bardzo szybko wykazała się kreatywnością – zarówno w tworzeniu nowych posiłków, jak i całego menu, dzięki czemu dziś zarządza już całością oferty produktowej firmy NTFY.