Azjatyckie kluski z ziemniaków

Rozpływające się w ustach kluski ziemniaczane skomponowane z azjatyckim sosem? Jeśli lubisz orientalne smaki – sprawdź przepis, który zdecydowanie skradnie Twoje podniebienie!


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 2

czas przygotowania: 45 minut


Składniki na sos: 

  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru 
  • 1 łyżeczka sezamu białego
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 5 łyżek rozgrzanego oleju
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 4 łyżki sosu sojowego 

Przygotowanie: 

  1. Czosnek, imbir, sezam oraz pastę chilli wymieszaj w miseczce i zalej mocno rozgrzanym olejem.
  2. Dodaj cukier, sos sojowy i odstaw do ostygnięcia.
Składniki na kluski:
  • 450g ziemniaków
  • 250g skrobi ziemniaczanej
  • około 150 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i studzimy.
  3. Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy skrobię, wodę i wyrabiamy ciasto.
  4. Dzielimy ciasto i rolujemy długie, grube kawałki.
  5. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie – 2 minuty od wypłynięcia.
Dodatki:
  • szczypiorek do posypania dania
  • sezam biały i czarny
PS Kluski połącz z sosem. Całość udekoruj szczypiorkiem oraz sezamem.

Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design