Hot dog z kiełbasą, piklami i mayo sriracha

Uwaga, oto przed Wami #foodporn w najczystszej postaci! Chrupiąca bułka w połączeniu z grillowaną kiełbasą, piklami z czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym, majonezem z sosem sriracha i dodatkami – ten przepis zdecydowanie skradł serca (i podniebienia) całej naszej redakcji. Jeśli jesz mięso – będziesz w siódmym niebie. Jeśli wolisz przepisy wege – kiełbasę możesz zamienić na plaster tofu, hot dog będzie równie pyszny!


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

  • 2 bułki do hot-dogów
  • 4 kiełbasy (w naszym przypadku śląskie)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • garść rukoli
  • musztarda francuska do smaku
  • rukola do dekoracji
  • kiełki pora do dekoracji
  • kiełki buraka do dekoracji
  • szczypiorek do dekoracji

Pikle z czerwonej cebuli:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 szklanki wody (ok. 500 ml)
  • 60 g cukru
  • 100 ml octu spirytusowego 10%

Przygotowanie: 

1. Zacznij od przygotowania pikli z czerwonej cebuli. Cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej 2 szklanki wody. Gdy się zagotuje, dodaj do niej cukier oraz ocet spirytusowy. Wymieszaj, ściągnij z ognia i do tak przygotowanej zalewy wrzuć posiekaną cebulę. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź.

2. Kiełbasę ponacinaj i zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.

3. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.

4. Majonez wymieszaj z sosem sriracha.

5. Bułki wstaw do pieca i gdy będą gorące – wyciągnij i natnij.

6. Bułki posmaruj grubą warstwą majonezu z sosem sriracha, następnie ułóż zgrillowaną kiełbasę, wcześniej przygotowane pikle z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Polej jeszcze odrobiną majonezu. Wierzch udekoruj rukolą, kiełkami oraz musztardą francuską i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design