Focaccia z rozmarynem i solą morską

Buongiorno! Przychodzimy do Was z iście włoską propozycją – przepisem na focaccię z rozmarynem i solą morską. Puszysta i chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku focaccia jest idealna zarówno solo, lecz również jako dodatek do dania głównego! Przepis przygotujesz naprawdę szybko i łatwo. Możesz go dowolnie zmodyfikować – dodając na wierzch pomidorki koktajlowe lub oliwki (przed wstawieniem focacci do pieca).


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 4

czas przygotowania: 4 godziny (wyrabianie, rośnięcie ciasta, pieczenie)


Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 wody (ciepłej, aby drożdże lepiej rosły)
  • 250 g mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
  • 3 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:
1. Drożdże połam na kawałeczki i wrzuć do szklanki, następnie dodaj 50 ml wody (możesz użyć kieliszka), 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia (koniecznie w ciepłe miejsce, wtedy drożdże lepiej urosną).

2. Gdy drożdże wyrosną – do miski wsyp mąkę, 1 łyżeczkę soli morskiej (drobnoziarnistej), 2 łyżki oliwy z oliwek, resztę ciepłej wody oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką.

3. Gdy wszystkie składniki się ze sobą ładnie połączą i stworzą ciasto – przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie miękkie, delikatne i elastyczne.

4. Podnieś z blatu wyrobione ciasto, polej powierzchnię blatu oliwą z oliwek (około 2 łyżek), połóż ciasto i rozwałkuj.

5. Blaszkę, w której będziesz piec focaccię nasmaruj oliwą z oliwek i włóż ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

6. Wyrośniętą, surową focaccię posyp solą gruboziarnistą i udekoruj świeżym rozmarynem (opcjonalnie możesz dodać pomidorki koktajlowe i/lub oliwki). Aby miała przyjemną strukturę oraz piękny wygląd – ponakłuwaj ją palcami i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

7. Po tym czasie – piekarnik rozgrzej do 220°C (grzanie dolną grzałką). Gdy piekarnik będzie już nagrzany – wstaw do niego wyrośniętą focaccię i piecz przez ok. 15 minut, aż uzyska złoty kolor.

8. Polecamy podawać focaccię z oliwą z oliwek w małej miseczce. Smacznego!


Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design