Co Polacy najczęściej zamawiają na święta w ofertach firm cateringowych?

Coraz więcej Polaków decyduje się na zamówienie świątecznego cateringu, aby uniknąć stresu związanego z gotowaniem i skupić się na spędzaniu czasu z bliskimi. Catering świąteczny to doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, które mimo wszystko pragną cieszyć się tradycyjnymi potrawami. Oferty firm cateringowych rozwijają się z roku na rok, kusząc co raz to nowymi potrawami i smakami. Ale jakie dania cieszą się największą popularnością w Polsce podczas świąt Bożego Narodzenia? Sprawdźmy najczęściej wybierane potrawy!

Po raz pierwszy oferta świąteczna pojawiła się u nas w grudniu 2022. Jako firma sprzedająca diety pudełkowe” nie byliśmy kojarzeni z tego typu usługą, a jednak okazała się to strzałem w dziesiątkę i już po raz trzeci szykujemy kolejną jej odsłonę!;)

  1. Tradycyjna wigilia – uszka, barszcz i pierogi

Najczęściej zamawiane dania na wigilię są zgodne z polską tradycją. Klienci firm cateringowych nie rezygnują z klasycznych potraw takich jak:

   – Pierogi z kapustą i grzybami– to absolutny hit, na który decyduje się niemal każdy zamawiający. Pierogi są przygotowywane ręcznie, często w różnych wariantach smakowych.

   – Barszcz czerwony– aromatyczny barszcz to kolejny „must-have” na wigilijnym stole. W ofertach cateringowych najczęściej pojawia się w zestawie z uszkami lub samodzielnie.

   – Uszka z grzybami- zaraz po barszczu i pierogach to nieodłączny element wigilijnego stołu. Ze względu na pracochłonność i długi czas przygotowywania sięga po nie coraz więcej osób.

  1. Słodkie przysmaki – makowiec, sernik i piernik

Święta nie byłyby pełne bez tradycyjnych polskich ciast. Klienci firm cateringowych najczęściej wybierają:

   – Makowiec –Często zamawiane jako symbol dostatku i szczęścia. W zeszłym roku hitem okazały się rogaliki z makiem, suszonymi owocami i orzechami! Zdradzę, że i w tym roku szykujemy jego nową odsłonę, także makowca na polskim stole zabraknąć nie może!

   – Sernik – u nas klasycznie sernik na kruchym spodzie z bakaliami lub bez. Ma być na bogato 😉 

   – Pierniki – aromatyczne, korzenne pierniki to jeden z symboli świąt, często przygotowywane na wiele dni przed świętami co przyczynia się do ich unikatowej głębi smaku.

  1. Święta w duchu wege

Rośnie popularność diety fleksitariańskiej oraz diet „wege” (zarówno wegetariańskiej jak i wegańskiej). Święta to również czas gdzie możemy zainspirować naszych klientów, że nie muszą rezygnować z tradycji żeby jeść w nurcie powyższych diet 😉 Również my ,zachęcając do takiego stylu życia, staramy się dać klientom możliwość zasmakowania różnych dań, dzięki czemu mogą się inspirować, urozmaicać dietę lub przejść na zieloną stronę ‘mocy’ 😉

   – roślinny barszcz czerwony- ta klasyczna zupa wigilijna pokazuje, że da się jeść tradycyjne dania w wydaniu bezmięsnym!

   – roślinny łosoś po grecku- nawiązanie do tradycji z nowoczesnym twistem!

   – tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka- nie dla wszystkich jest to oczywiste, ale są to nasze tradycyjne dania kuchni polskiej które naturalnie są „wege”. Nas cieszy, że królują w wyborach naszych klientów😉

Choć polski konsument nie jest wybitnym zjadaczem ryb to takie alternatywy również można u nas znaleźć- wśród naszych wyborów króluję przede wszystkim śledzie w różnorodnych sosach; w śmietanie z jabłkiem, szalotką i musztardą francuską oraz po kaszubsku z pomidorami i żurawiną. 

Święta już tuż tuż! Na co stawiamy w tym roku jako kolejny test kubków smakowych Polaków? Nowością w tym roku będą dania regionalne :

   – Krokiety z kapustą i grzybami– często zamawiane jako dodatek do barszczu. Są chętnie wybierane przez osoby, które pragną odtworzyć smak domowych świąt.

   – Kapusta z grochem lub grzybami– klasyczne danie, które zamawiane jest głównie przez osoby pochodzące z centralnej i południowej Polski.

   – Kopytka–stanowią dodatek do ryb, mięs lub innych dań głównych. Chętnie jadane, choć już mniej chętnie przyrządzane w domowy sposób ze względu na ich pracochłonność.

Święta to czas kiedy każdy z nas chętnie sięga po smaki dzieciństwa, to co zna i lubi a nie ma możliwości jeść na co dzień. Nasza obserwacja wskazuje, że nieliczni chcieliby w tym momencie eksperymentować z nowymi daniami kuchni świata dlatego też idąc za ich potrzebami nadal stawiamy na tradycję. Polacy coraz chętniej korzystają z ofert cateringowych na święta, aby móc cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Na stołach królują klasyki takie jak pierogi, barszcz z uszkami, ryby oraz świąteczne ciasta. Jednocześnie pojawiają się nowoczesne, wegańskie warianty dań, które odpowiadają na rosnące potrzeby klientów. Świąteczny catering pozwala cieszyć się świąteczną atmosferą i jednocześnie docenić bogactwo polskich smaków w nowoczesnym wydaniu. 

Agnieszka Tokarz

Dyplomowany magister dietetyki. Lubi określać się mianem „dietetyka kulinarnego”, ponieważ jedzenie to jej wielka pasja i ma na tym punkcie prawdziwego bzika. Obecnie pracuje w cateringu Nice To Fit You, z którym jest związana od pięciu lat. Bardzo szybko wykazała się kreatywnością – zarówno w tworzeniu nowych posiłków, jak i całego menu, dzięki czemu dziś zarządza już całością oferty produktowej firmy NTFY.