Aromatyczne carpaccio z pomidorów

Zazwyczaj przygotowane z mięsa, choć w wersji warzywnej jest równie pyszne! Mowa o carpaccio. Dziś podrzucamy przepis na aromatyczne carpaccio z pomidorów. Z dodatkiem cebuli, świeżej bazylii, intensywnego w smaku sera Pecorino Romano i oliwy z oliwek jest idealne jako przekąska na letnie dni!


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 2

czas przygotowania: 10 minut


Składniki:

  • 2 duże pomidory (u nas malinowe)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 30-40 g sera Pecorino Romano
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

1. Talerz, na którym ułożysz carpaccio z pomidorów polej oliwą z oliwek (3 łyżki) i posyp solą oraz pieprzem.

2. Pokrój pomidory w cienkie plastry i ułóż na talerzu.

3. Posiekaj czerwoną cebulę i świeżą bazylię, następnie wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.

4. Tak przygotowaną mieszanką polej pokrojone pomidory.

5. Całość posyp świeżo tartym serem Pecorino Romano. Smacznego!


Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design