Gastronomiczna perełka w Pradze

Połączenie restauracji, baru i sali konferencyjnej w budynku dawnego kina z okresu międzywojennego w Pradze? Pracownia architektoniczna Neuhäusl Hunal właśnie to zrobiła!  Oprócz łączenia różnych funkcji i celów, schemat projektu łączy różne style architektoniczne.

źródło: Neuhäusl Hunal

Projekt zespołu Vojtěcha Václavíka i Petra Němeca powstał na terenie dawnego kina Alma w centrum Pragi. Powierzchni 800 m² obejmuje między innymi kawiarnie, restauracje, winiarnie oraz salę degustacyjną.  Każda z tych przestrzeni przenika się wzajemnie, tworząc harmonijną całość, jednocześnie zachowując indywidualny charakter. 

Rekonstrukcja części bloku w czeskiej dzielnicy Vojtěšská łączy w sobie kilka zupełnie różnych przestrzeni na dwóch piętrach – zabytkowy budynek ze sklepionymi sufitami, nowy betonowy budynek oraz drukarnię z okresu I Rzeczypospolitej. 

źródło: Neuhäusl Hunal

Alma jest dostępna dla swoich gości od rana do wieczora – dzień można zacząć w kawiarni, lunch i kolację można zjeść w restauracji, a następnie udać się do winiarni skosztować eleganckich trunków. Podziemny bar może pełnić funkcję klubu nocnego. W naturalny sposób korespondują z tym charakter, kolor i atmosfera każdego z pomieszczeń.

Skromne wnętrze uzupełniają nietypowe lightboxy, które je oświetlają. Zastosowane lampy różnią się w zależności od tego, czy znajdują się w częściach historycznych czy nowym budownictwie. Skomplikowane powiązania materialne i analogiczne kompozycje przeplatają się zatem poprzez wszystkie operacje i przestrzenie.

Głównym elementem spajającym całość jest pionowa płytka ceramiczna, której kolor stopniowo ciemnieje od najjaśniejszego odcienia w kawiarni do najciemniejszego w podziemnym barze. To rozwiązanie symbolizuje jedność w różnorodności, która jest motywem przewodnim całego projektu.

źródło: Neuhäusl Hunal

Alma, przekształcona przez Neuhäusl Hunal, to miejsce, które łączy historię z nowoczesnością, luksus z codziennością, oferując gościom niepowtarzalne doznania kulinarne i estetyczne

Food and Design