Udon z tofu, orzechami nerkowca i warzywami

Jesteś fanem lub fanką azjatyckich smaków? Mamy coś, co zdecydowanie przypadnie Ci do gustu! Delikatny, rozpływający się w ustach udon połączyliśmy z tofu w sosie teriyaki i warzywami. To szybkie, smaczne i naprawdę aromatyczne danie, które przygotujesz ekspresowo, a jednocześnie osiągniesz efekt “wow”!


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 2

czas przygotowania: 35 minut


Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu udon (200 g)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • olej do smażenia
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 1/2 opakowania tofu (u nas tofu teriyaki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypiorek do smaku

Sos: 

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

1. Czerwoną cebulę i papryki pokrój w piórka, a marchew i czosnek w plasterki. Kapustę pekińską drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę.

2. Na patelni (najlepiej woku) rozgrzej odrobinę oleju (ok. 1-2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzuć tofu, czosnek i cebulę, smaż przez 2-3 minuty, aż się zarumienią.

3. Następnie dodaj marchew i smaż kolejne 5 minut.

4. Po tym czasie na patelnię wrzuć kapustę pekińską i smaż 2-3 minuty.

5. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Gdy sos będzie już jednolity – wlej go do usmażonych warzyw (możesz także dodać składniki sosu na patelnię i dobrze wymieszać z resztą składników). Wymieszaj.

6. Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy nerkowca (opcjonalnie, możesz też dodać nieuprażone, posiekane orzechy).

7. Na patelnię z warzywami i tofu wrzuć makaron udon i wymieszaj, aż zmięknie i wszystkie składniki dobrze się wymieszają.

8. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i wymieszaj.

9. Tak przygotowany makaron przełóż do miseczki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design