Makaron z bobem i pistacjami w kremowym sosie

Sezon na bób – czas start! Jeśli tak jak my uwielbiasz zarówno bób, jak i pistacje – ten przepis zdecydowanie skradnie Twoje serce! Połączenie makaronu z delikatnym bobem, chrupkimi pistacjami, kremowym sosem i aromatycznym parmezanem to zdecydowanie must tego sezonu!


poziom trudności: łatwe

ilość porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

Do pasty pistacjowej:

  • 50 g obranych pistacji
  • 3-4 łyżki śmietanki 36%

Do makaronu:

  • 200 g bobu
  • 250 g ulubionego makaronu 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu + dodatek do podania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tarta skórka cytryny
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W średnim rondelku zagotuj osoloną wodę na makaron.

2. Ugotuj bób* opis, jak to zrobić najlepiej, znajdziesz na dole przepisu

3. Pistacje zblenduj z oliwą z oliwek, z odrobiną śmietanki. Nie wykorzystuj całej śmietanki z przepisu, ponieważ będzie potrzebna w kolejnym kroku!

4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż się zarumieni. 

5. Dodaj przygotowaną pastę pistacjową oraz resztę śmietanki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

6. Do sosu zetrzyj odrobinę skórki z cytryny i posyp parmezanem oraz dodaj ugotowany bób. 

7. Makaron przygotuj wedle wskazówek na opakowaniu. 

8. Tuż przed upływem czasu gotowania nabierz chochlę wody z gotowanego makaronu i dodaj ją do reszty składników na patelni, aby uzyskać luźny kremowy sos. 

9. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Używając szczypiec, dodaj odcedzony makaron do sosu i wymieszaj, w razie potrzeby dodając trochę więcej wody z makaronu. 

10. Rozłóż makaron w osobnych miskach i posyp posiekanymi pistacjami oraz tartym parmezanem. Gotowe!

*Jak ugotować bób?

Umyty pod bieżącą wodą bób umieść w garnku i zalej wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu!). Do wody dosyp płaską łyżeczkę cukru. Kiedy woda zacznie się gotować – dosyp szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona).


Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design