Wielorazowe opakowania na pizzę w PollyPizza – jak to działa?

PollyPizza kocha wypiekać pizzę, przy okazji eksperymentując z tradycyjnym podejściem i nietypowymi kompozycjami smakowymi. Dostarczanie nowych doświadczeń jest dla twórców restauracji tak samo ważne jak to, by ich działalność była zrównoważona i nieobciążająca dla planety. Właśnie dlatego PollyPizza wprowadziła wielorazowe opakowania na pizze, rzucając wyzwanie  standardowym pudełkom kartonowym, które są wyjątkowo trudne w recyklingu. 

Źródło: PollyPizza NEOpolitan

To alternatywa dla tradycyjnych tekturowych pudełek. Od początku grudnia goście mogą kupić pizzę w wielorazowym  opakowaniu, które zostało wykonane z tworzyw pochodzących z recyklingu. Kaucja za wielorazowe opakowanie wynosi 40 złotych i jest doliczana do ceny pizzy. Kwota może wydawać się wysoka, ale płaci się tylko raz – każdy, kto ponownie przyniesie ze sobą wielorazowe pudełko, może korzystać z systemu w obiegu zamkniętym. 

W ten sposób PollyPizza chce realnie zrównoważyć własną działalność, unikając generowania góry odpadów. Każde wielorazowe pudełko, które jest bardzo łatwe w myciu, może służyć nawet kilka lat. 

“Tradycyjne pudełka kartonowe, choć wpisały się na dobre jako symbol gastronomii i popkultury, generują bardzo duże ilości opadów.  Zabrudzony papier jest wyjątkowo trudny do recyklingu. Chcąc  zainspirować naszych gości do świadomego i ekologicznego wyboru, jednocześnie dostarczając ciekawy gadżet, w PollyPizza zdecydowaliśmy się na korzystanie z wielorazowych pudełek na pizze. Chcemy pokazać,  że dbałość o środowisko może być ważną częścią każdego biznesu, ale  też ciekawym dodatkiem w budowaniu marki” – podkreśla Aleksandra Dojnikowska, założycielka PollyPizza. 

Źródło: PollyPizza NEOpolitan

Wszyscy, którzy zdecydują się na zakup pizzy w opakowaniu  wielorazowym, mogą otrzymać Zero Waste Card. W ramach programu lojalnościowego, po zebraniu odpowiedniej liczby pieczątek na gości czeka darmowa pizza. 

Misją PollyPizza jest nie tylko dawanie radości własnym gościom, ale także próba pozostawienia po sobie pozytywnego śladu społecznego. związku z tym, PollyPizza każdego miesiąca oddaje 1% swojego dochodu na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego. W przeszłości były to takie stowarzyszenia czy fundacje, jak m.in. Dioz (pomoc psom) czy Akcja Bałtycka (pomoc ptakom), Eco 4 Life (zrównoważony rozwój). Za  swoją działalność PollyPizza została także wyróżniona przez Fundację Wspierania Ekologii Eco For Life certyfikatem „Zielona Cegiełka” za świadome i konsekwentne działania budujące dbałość o klimat, wodę i zwierzęta.

Pamietajmy, że każdy pozytywny ruch ma sens i wspólnie możemy zrobić dużo więcej dla naszej planety.

Paulina Grzmil

Managerka ds. Social Media i MarketinguBAKEN, PollyPizza NEOpolitan, Bułkę przez Bibułkę Fotografka, content creator. Od lat związana z branżą gastronomiczną. Obecnie dba o social media warszawskich lovebrands BAKEN, PollyPizza i lokali Bułkę przez Bibułkę.