Za nami Lodi Wine Adventure!

W ostatnim czasie mieliśmy przyjemność być częścią wydarzenia Lodi Wine Adventure.  Jako przedstawiciele Food and Design wzięliśmy udział w masterclass prowadzonym przez specjalnego gościa, pana Stuarta Spencera, przewodniczącego Lodi Winegrape Commission oraz mistrza sommelierów Adama Pawłowskiego. 

Po sesji edukacyjnej uczestnicy mieli okazję do degustacji win w formule “walk around” oraz nawiązywania cennych kontaktów podczas części networkingowej.​

Producenci z regionu Lodi, reprezentujący winnice takie jak Klinkerbrick, Ironstone, St. Amant oraz LangeTwins Family, zaprezentowali swoje wyjątkowe wina z nadzieją na znalezienie importerów na polskim rynku. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już wkrótce te kalifornijskie trunki będą dostępne dla polskich konsumentów.​

Region Lodi jest obecnie uznawany za “jasno wschodzącą gwiazdę kalifornijskiego winiarstwa”. To ojczyzna tzw. “old vines” – historycznych nasadzeń szczepu zinfandel, a także lider w działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju w produkcji wina. Podczas Lodi Wine Adventure uczestnicy mieli również możliwość degustacji białych win z odmian takich jak albarino, sauvignon blanc i chardonnay, które zachwyciły swoją jakością i różnorodnością.​

Marzec zdecydowanie można uznać za miesiąc win z Lodi w Polsce. 14 marca w Lublinie odbyło się seminarium z udziałem pana Stuarta Spencera i Adama Pawłowskiego, skierowane do lokalnego środowiska sommelierskiego. Tematem spotkania był zrównoważony rozwój w winiarstwie kalifornijskim, ze szczególnym uwzględnieniem roli regionu Lodi.​

Cieszymy się z rosnącego zainteresowania winami z Lodi na polskim rynku i z niecierpliwością oczekujemy kolejnych wydarzeń promujących ten wyjątkowy region winiarski.​

Relacja z wydarzenia:

 

Food and Design