Spotkanie dwóch światów – owoc, pasja i… beczka po winie
Co powstanie, gdy połączy się dwa światy rzemieślniczej pasji, skupione na jakości i doświadczeniu? Odpowiedzią jest niezwykła kooperacja HAYB Speciality Coffee i Winnicy Kamil Barczentewicz, której owocem jest kawa starzona w beczkach po winie Dobre Modre.
Ten limitowany produkt to nie tylko gratka dla kawoszy i miłośników wina. To przede wszystkim historia o ludziach z pasją, którzy dążą do perfekcji w każdym detalu, od wyboru surowca, przez proces produkcji, aż po finalne doznania sensoryczne. Ta współpraca to owoc synergii dwóch marek. Łącząc pasję i zaangażowanie, powstało wyjątkowe doświadczenie smakowe, które przeniesie konsumentów w nieznane dotąd rejony sensoryczne. Twórcy potwierdzają, że połączenie szlachetnego wina Dobre Modre z wysokiej jakości ziarnami kawy HAYB zaowocowało powstaniem naprawdę unikalnego produktu, który zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów.

HAYB Speciality Coffee x Winnica Kamil Barczentewicz | fot. Grzegorz Sipiora
Wspólna droga, wspólne wartości
HAYB Speciality Coffee, znana z innowacyjnego podejścia do palenia kawy, oraz Winnica Kamil Barczentewicz, ceniona za wysokiej jakości wina, odnalazły wspólny język oparty na szacunku do tradycji i rzemiosła. Łączy ich nie tylko zamiłowanie do naturalnych procesów i dbałość o detale, ale także rodzinne tradycje i podejście do biznesu, w którym najważniejsza jest jakość i autentyczność.
Wyzwanie? Podwójna maceracja i codzienne testy!
W poszukiwaniu nowych doznań smakowych, postanowiliśmy połączyć dwa światy – kawy i wina. W tym celu poddaliśmy nasze ziarna procesowi maceracji w beczkach po winie Dobre Modre od Kamila Barczentewicza. Naszym celem było wzajemne uzupełnianie się smaków i aromatów kawy i wina, tworząc harmonijną całość – Wojciech Suder, Key Account Manager HAYB Speciality Coffee.
Zespół HAYB przyznał, że proces maceracji w beczkach po winie różnił się od standardowych procedur ze względu na delikatniejszy charakter wina w porównaniu do mocniejszych alkoholi czy piwa. Potrzebna była podwójna maceracja o wydłużonym czasie leżakowania, aby osiągnąć pożądany efekt.
W pierwszym etapie, zielone ziarna kawy trafiły do świeżych beczek na 14 dni. Już od drugiego dnia regularnie pobierano próbki, aby monitorować proces i intensywność smaków. Pozwoliło to na bieżące śledzenie zmian zachodzących w ziarnach i kontrolowanie rozwoju aromatów.
Po dwóch tygodniach kawa została przeniesiona do szczelnie zamkniętych worków GrainPro*, gdzie przez tydzień odpoczywała z ograniczonym dostępem do tlenu. W tym czasie beczki zostały odświeżone, aby przygotować je na drugi etap maceracji i nadać kawie dodatkowego charakteru.
Ostatecznie, ziarna kawy trafiły ponownie do beczek na kolejny tydzień. Po zakończeniu całego procesu maceracji, kawa została niezwłocznie wypalona. Efektem jest kawa o unikatowym profilu smakowym, w którym subtelne nuty wina harmonijnie łączą się z naturalnymi aromatami ziaren. Powstały dwa warianty smakowe:
Dobre Modre Wine Barrel Aged: Kenya Wanrich: Wiśnie, leśne jagody i praliny – jest słodko, ale nie, że trzeba czymś popić.
Dobre Modre Wine Barrel Aged: Ethiopia Teberek: Delikatne, cytrusowe nutki rozbudowały się do całej partytury, w której wyczuwalne są również przyprawy korzenne. Wciąż słodko, ale jeszcze ciekawiej.

HAYB Speciality Coffee x Winnica Kamil Barczentewicz | fot. Grzegorz Sipiora
Nie tylko produkt, ale i doświadczenie
Kawa i wino to produkty, które oferują szeroki wachlarz doznań sensorycznych. Współpraca HAYB i Kamila Barczentewicza to zaproszenie do odkrywania nowych smaków i poszerzania horyzontów. To produkt dla osób poszukujących wyjątkowych doznań i ceniących sobie jakość i rzemieślniczy kunszt.
HAYB Speciality Coffee x Winnica Kamil Barczentewicz | fot. Grzegorz Sipiora
Opakowanie? Wspólny projekt!
Nawet opakowanie kawy jest wyjątkowe! Nawiązuje do etykiety wina Dobre Modre, z którego pochodzą beczki. To połączenie estetyki obu marek, w którym elegancja spotyka się z nowoczesnym designem. Za projekt opakowania odpowiadał Motyw Studio.

HAYB Speciality Coffee x Winnica Kamil Barczentewicz | fot. Grzegorz Sipiora
Historia HAYB Speciality Coffee i Winnicy Kamil Barczentewicz to dowód na to, że warto otwierać się na nowe doświadczenia i współpracę. To źródło inspiracji dla innych marek, które chcą tworzyć wyjątkowe produkty i poszerzać swoje horyzonty.
*GrainPro – specjalne worki których używa się w imporcie zielonej kawy. jest to tak zwana wkładka do worka jutowego, aby lepiej zabezpieczyć produkt podczas transportu i utrzymać jego jakość na jak najdłuższy czas.



















Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.






Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.






























Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 





Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


















