Kluski leniwe z cynamonem, jak u babci

Kluski leniwe z cynamonem to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa i smaki domowej kuchni. Delikatne, miękkie kluski serowe, pachnące cynamonem, to prawdziwy klasyk, który często gościł na stole u babci. Łapcie prosty przepis, który wykonacie w domu w kilka chwil!


poziom trudności: łatwy

ilość porcji: dla dwóch osób

czas przygotowania: 20 minut


Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 70 g mąki
  • sól
  • 50g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: 

1. W misce połącz twaróg, jajko i mąkę oraz dodaj szczyptę soli.
2. Masę serową dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na stolnicę wysypaną mąką.
3. Suchymi dłońmi zacznij rolować wałki o średnicy około 3 centymetrów.
4. Kluski pokrój małym nożykiem po skosie.
5. Wrzuć kluski do garnka z gorącą, osoloną wodą.
6. W międzyczasie na patelni rozpuść masło z cukrem i cynamonem.
7. Kluski są gotowe po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
8. Podawaj je ciepłe, polane cynamonowym masełkiem.

Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design