Letnia sałatka po grecku

Lato w kuchni może trwać cały rok! Wystarczy tylko mieć odpowiednie składniki w lodówce. Przedstawiamy Wam wariację lekkiej sałatki, w której główne skrzypce gra ser halloumi.


poziom trudności: łatwy

ilość porcji: dla dwóch osób

czas przygotowania: 15 minut


Składniki:

  • 1 opakowanie halloumi
  • 150 g rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 100 g kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • prażone ziarna słonecznika (wedle uznania)
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie: 

1. Ser halloumi smażymy na patelni grillowej.
2. Do miski z rukolą dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórki, kukurydzę, czerwoną cebulę, prażone ziarna słonecznika oraz awokado.
3. Następnie przygotuj sos: do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, odrobinę oliwy oraz sól i pieprz.
4. Przygotowany sos wylej na sałatkę.
5. Następnie połóż grillowane halloumi i gotowe!

Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design