Obłędna sałatka ziemniaczana

Uwielbiamy sezonowe przekąski! Jedną z nich jest ziemniaczana sałatka, która skradnie niejedno podniebienie! Letni klasyk, który teraz zrobisz w kilka chwil!


poziom trudności: łatwy

ilość porcji: dla dwóch osób

czas przygotowania: 45 minut


Składniki:

  • 10 młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • rozmaryn
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka soku z ogórków
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku

Przygotowanie: 

1. Ugotuj ziemniaki.
2. Ugotowane ziemniaki połóż na blaszce i je rozgnieć.
3. Następnie polej je oliwą i dopraw solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.
4. Wstaw ziemniaki do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
5. W międzyczasie przygotuj sos.
6. Do miski dodaj jogurt naturalny, musztardę sok z cytryny, świeży ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, czosnek oraz zioła.
7. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem,
8. Wyłóż ziemniaczki na talerz i podaj je obok sosu.

Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!

https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni

Food and Design